Vincze Béla

Syrah-ültetvény egy nemzeti parkban

2013-06-25

Interjú Vincze Bélával

Vincze Béla borait régóta országos átlagban is a teltebb műfajhoz soroljuk, pláne az Egri borvidék kapcsán. A borász most is kitart eddigi elképzelései mellett, a közeljövőben megjelenő bikavérei esetében a 2009-es évjáratból még utoljára lesz lehetősége egy nemzetközi stílusú, világfajták által meghatározott, igazán tartalmas bor elkészítésére. Többek között erről mesélt nekünk.

uszonhét hektáron dolgozunk, és kizárólag kék szőlővel foglalkozunk, közülük a legfontosabbak a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a kékfrankos, a pinot noir és a syrah. Jelenlegi célunk az, hogy ezt a munkát magas minőséggel végezzük, valamint hogy a már meglévő héthektáros bioművelésű ültetvényünket követően további szőlőket is átállítsunk erre a gazdálkodási formára.

Mi alapján választotta ki azt a területet, amelyet elsőként vont bioművelés alá?

Meggyőződésem, hogy hazánk valamennyi, most szőlőművelés alatt álló területe alkalmas az ökológiai gazdálkodásra. A szóban forgó Mész-hegyen egy 2004-es telepítésű ültetvénynek viseljük gondját. Azért erre esett a választás, mert ez egy izolált szőlő, amely egy nemzeti parkban fekszik. A talaj erodált, köves, a vegyszermentes működés szempontjából pedig fontos, hogy hamar szikkad, a területet könnyen átfújja a szél.

Tudományos elnevezéssel élve a Mész-hegy egy szubmediterrán szárazulat. Töredezett talaja könnyen elnyeli a vizet, az itt jellemző növénytársulások legközelebb az Adriai-tenger partján, Horvátországban találhatóak meg. Mivel a terület a Bükki Nemzeti Park része, a telepítések kapcsán egyeztetnem kellett rajtuk kívül a helyi önkormányzattal is.

A cikk folytatódik itt:
http://www.vinoport.hu/?node=5666